UÇHISAR’DA TARIM
Uçhisar’ın ara¬zisinin az ol¬ması nedeniyle toprak binlerce yıldır (dinlendirilmeden) nadasa ayrılmadan ekilip dikilip işlenmiştir. Tarlalara genellikle bir sene patates soğan, diğer sene arpa, buğday ekilir. Bölgede olduğu gibi Uçhisar’ın arazisi üzüm tarımına bağcılığa elverişlidir. Çubuk aralarına, güvercin gübresiyle nohut ve fasulye ekilir. Bu arada bağda gübrelenmiş olur. Güvercin gübresiyle yetişen bakliyat hem verimli hem de çok lezzetli olur.
Uçhisar’da yetiştirilen üzüm çeşitleri renk, tat ve irilikleri bakımından bölgenin en iyisidir. İnce kabuklu oluşundan uzun yola ve nakliyeye dayanmaz. Yetiştirilen üzümlerin bir kısmı (Siyahları) kurutulur, bir kısmı pekmez, köftür, düü, pelver ya¬pılır. Kalanı da şaraplıktır. Hevek ve parmak üzümleri önceden hazırlanan çalı dalına asılır. Kilerlerde beş ay tazeliğini koruyan üzümler kışın yemeklerden sonra ve misafirlere ikram edilen iyi bir tatlı esin kaynağıdır. Uçhisar’ın patatesi kıraç toprakta ye¬tiştirildiğinden altın sarısı renktedir ve çok lezzetlidir. Bilhassa tohumluk için bölgede aranan bir cinstir. Patateslerde elma gibi rutubetli ambarlarda muhafaza edilir.
Uçhisar’ın yeşilliği vadi içlerinde ve sulak yerlerdedir. Bahçeler elmalıklar renk renk, öbek öbek kanaviçe gibi serpilip gider. Uçhisar’da arazi dar, evler sıktır, fakat ağaca ve yeşile düşkün olan halk her yere ağaç diker, ister elma, ister kaysı, ister armut olsun bir ağaç yetiştirir. Ağaç burada evlat gibidir. Kasabanın dört bir etrafı üzüm bağlarıyla çevrilidir. Ne tarafa baksanız işlenmedik bir ka¬ rış yer yok, ağaçsız bir tarla veya üzüm bağı yok, toprak az ama gayret çoktur. Bu az toprağın bereketi, mahsûlün verimi tadı ve lezzeti güvercinlerdir. Zira o zeki, süslü kadife göğüslü güvercinler için, vadileri ayıran sarp kayalar ve vadilerdeki güvercinliklerin içi birer apartman gibidir, halk için de birer gübre fabrikasıdır. O mazlum ürkek kuş barınakları zamanında başkent Kostantinapo¬lise haber uçurmada önemli bir yere sahip olan Uçhisar Kalesi’nin civarında doğal vadilerdedir.